Antagningsprocessen

Ansöknings och urvalsprocessen?

1. Registrering och ansökan sker i https://apply.yh-antagning.se/to/schartau/vt2019

2. Du ska sända din dokumentation elektroniskt genom antagningssystemet, gymnasiebetyg och arbetsgivarintyg (om yrkeslivserfarenhet är ett krav för den utbildning du söker, annars behöver du inte sända arbetsgivarintyg) är det vi behöver för att kunna bedöma behörighet. Endast sökande som påvisar alla behörighetskrav och då bedöms som behöriga kan gå vidare till urval och därefter antas till utbildningen.

3. Bedömning av behörighet. (https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/) Om du saknar något betygsunderlag så kan du påvisa den efterfrågade kunskapen genom att sända in andra intyg, det kan vara kursintyg från andra skolformer än gymnasiet t ex högskolekurser, yrkeslivserfarenhet eller övriga utbildningar du genomfört, dessa intyg jämförs sedan med kraven som ställs för motsvarande kurs på gymnasieskolan.

4. Sök i god tid. Din ansökan bedöms, om det saknas något, får du besked om detta och uppmanas att komplettera din ansökan. Ingen dokumentation kan laddas upp efter sista ansökningsdatum. Det går inte att komplettera eller ansöka efter att ansökningsperioden tagit slut.

5. Om din ansökan bedöms påvisa behörighet, kommer du att ges tillfälle att göra urvalstest, dessa bokas via antagningssystemet. Där du själv får välja vilket tillfälle du vill gå på enligt principen först till kvarn. När platserna i ett tillfälle är fullbokade så kommer du inte längre att se detta tillfälle och heller inte kunna boka in dig på det tillfället.

6. Vid brister i formell behörigheten kan det ibland finnas andra meriter än de efterfrågade betygen som kan påvisa de efterfrågade behörighetskraven (https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/). Du ska för att bedömas utifrån oformella meriter åberopa reell kompetens när du söker. Du som söker ska då påvisa de saknade kunskaperna med annan dokumentation som vi sedan jämför med kursmålen i gymnasieskolans kursplan för det som saknas. Du kan själv läsa kursplanerna här (http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/vuxenutbildning/komvux/gymnasial/sok-amnen-och-kurser )

7. Obehörig – Du kan inte komma ifråga om en plats på en utbildning om din ansökan inte påvisar behörighetskraven eller bedöms påvisa behörighetskraven genom andra meriter än de formella, alternativt bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen och sedan verka i yrket.

8. Urvalstest. Samtliga behöriga kallas till test/onlinetest på skolan. Detta är inte behörighetstest, det är endast test för de behöriga där vi ska ta reda på vilka behöriga sökande som har bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

9. Rangordning urval och antagning. Det är ledningsgruppen för varje utbildning som tar det slutgiltiga beslutet kring vilka som antas till utbildningen, rangordningen för urval baseras på särskilda prov som alla behöriga sökande erbjuds att genomföra.

10. Reservantagning. Samtliga behöriga rangordnas i urvalet. De som inte erbjuds tillträde (antas) i första urvalet blir automatiskt placerade som reserver och kommer kontaktas för eventuella reservplatser om de som efter det första urvalet tackar nej till erbjuden plats. De som har högst poäng utifrån resultat på de särskilda proven erbjuds alltså tillträde och övriga sökande placeras som reserv med den som har bäst poäng i de särskilda proven som första reserv och sedan i fallande ordning utifrån resultaten på det särskilda provet.

11. Dokumenten du ska skicka till oss för att styrka din behörighet, är slutbetyg från gymnasiet eller motsvarande som tillexempel intyg från folkhögskolan eller bedömning från UHR gällande utländska betyg och arbetsgivarintyg eller andra intyg som visar vilken arbets- eller yrkeslivserfarenhet du har för de utbildningar där det är ett behörighetskrav. Tänk på att t.ex. anställningsavtal i regel inte räcker, då de oftast inte visar annat än det datum ett arbete startar. För att ett dokument om yrkeslivserfarenhet ska kunna bedömas måsta det innehålla information om befattning, omfattning och arbetstider. Majoriteten av de sökande som bedöms som obehöriga har inte kunnat påvisa den efterfrågade yrkeslivserfarenheten för de utbildningar där det krävs, så var noga med att sända korrekta dokument.

12. Behörighet kan avse grundläggande och/eller särskild behörighet till de olika utbildningarna där först den grundläggande behörigheten https://www.yrkeshogskolan.se/Om-ansokan/Behorighet-urval-och-antagning/ ska uppfyllas av alla sökande och sedan den särskilda – utbildningsanpassade behörigheten som är olika beroende på vilken utbildning du söker. Särskild behörighet kan vara yrkeslivserfarenhet eller ett visst kursbetyg från gymnasieskolan. Under respektive utbildning finns fliken – Behörighetskrav och ansökan där hittar du information om vilka behörighetskrav som ställs för den utbildning du är intresserad av.

13. Om du har tekniska problem eller inte kan logga in i antagningsystemet ska du kontakta supporten:

Supporten når du på och på 08-50126090 vardagar kl 9-17.

 

Om du efter att läst denna sida och fortfarande har någon fråga kan du kontakta oss på eller per telefon 08- 508 402 15 tisdag och torsdag, det är den sökandes eget ansvar att hålla sig uppdaterad gällande bedömningar och meddelanden i antagningssystemet. Logg alltid in själv först i antagningssystemet för att vara uppdaterad på vilken status din ansökan har.

 

Ansökningsprocess undersökning.

Skolans Öppettider

  Måndag-torsdag kl 7.00-22.00

  • Fredag 7.00-17.00
  • Entréer låses för inpassering ca 1 timme innan stängning.

Adress

Frans Schartaus Handelsinstitut
Blekingegatan 55
118 56 Stockholm
Tel: 08-508 402 00
E-post

Expeditionen

  • Expeditionen ligger på entréplan hus A
         Öppettider expeditionen
  • Måndag - fredag 08.15-12.00 13.00-16.00

    YH logo 2013s
Google Translate

Översättning
Använd Google för att översätta hemsidan.
Vi tar inget ansvar för riktigheten i översättningen.

Swedish Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish