Utlandspraktik

LIA inom EUerasmus frukost

Frans Schartaus Handelsinstitut har blivit beviljade medel från EU:s program Erasmus+ med syfte att ge studerande möjlighet att kompetensutveckla sig genom praktik i andra länder i Europa. Programmet bidrar också till att höja kvaliteten och att stärka kopplingen till arbetslivet. Detta innebär att det finns möjlighet för dig som studerande att få din LIA utomlands finansierad.

Att genomföra LIA utomlands är både lärorikt och spännande plus att det innebär en viktig erfarenhet som ökar möjligheterna till en framtida anställning. En LIA utomlands innebär dock ofta merkostnader som kan vara svåra för en studerande att själv finansiera. För att täcka dessa kostnader finns det nu en fond på Schartau som studerande kan söka pengar från. Pengarna är till för att täcka kostnader såsom resa, boende och mat. Studerande på skolans alla utbildningar kan söka pengar.

Schartau har kontakt med ett antal olika företag utomlands som har erbjudit sig att ta emot studerande men ni är självklart välkomna att kontakta ett eget företag att genomföra LIA på. Om ni väljer ett företag som inte är ett av företagen som vi redan har kontaktat, behöver företaget registreras i EU:s databas samt skriva under ett dokument som heter Learning Agreement. För att ni ska kunna ta del av pengarna behöver vi få:

 •  Namn och kontaktuppgifter till företaget och handledaren
 •  Land och ort som ni ska bo och vistas i under LIA
 • Datum som ni planerar att genomföra LIA utomlands
 • Uppskattad budget

Eftersom det är pengar från EU är de begränsade till att gälla för praktik inom Europa, nedan följer en lista på vilka länder vi finansierar praktik i:  Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Makedonien, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.

Har ni frågor eller funderingar kring att genomföra er LIA i Europa kontakta din utbildningsledare  samt någon av de projektansvariga; Susanne Gustafsson (Hotell- och Restaurangutbildningarna) eller Christina Vallin (Ekonomi- samt Hälso- och sjukvårdsutbildningarna).

Det finns även möjlighet att göra sin LIA utanför EU. Detta förutsatt att du finansierar resa och uppehälle själv. Schartau hjälper dock till att förmedla underlag för t.ex. försäkringar och dylikt. Vi har haft studerande som varit i bl.a. Thailand, Sydafrika, USA och Kanada. All LIA-praktik måste godkännas av ansvarig utbildningsledare.
Erasmus stor

Läs mer om Europass här


 

Vidare studier efter din examen på Schartau

University of the Sunshine Coasthttp://www.usc.edu.au/

Samarbetet mellan Frans Schartau Handelsinstitut och University of the Sunshine Coast ger studerande som har tagit examen från två av våra utbildningar möjlighet att studera till en Bachelorexamen och då få tillgodoräkna sig 1½ år av sina studier från Frans Schartaus Handelsinstitut.


Följande Yh-utbildningar avses:

 • Hotel Management
 • Diplomerad Resekonsult TRAC

Hittills har ett tiotal studerande använt sig av den möjligheten.


 

Lia utomlands

Susanna Jonsson tog chansen att bli mer attraktiv på den internationella arbetsmarknaden!

Skolans Öppettider

  Måndag-torsdag kl 7.00-22.00

 • Fredag 7.00-17.00
 • Entréer låses för inpassering ca 1 timme innan stängning.

Adress

Frans Schartaus Handelsinstitut
Blekingegatan 55
118 56 Stockholm
Tel: 08-508 402 00
E-post

Expeditionen

 • Expeditionen ligger på entréplan hus A
       Öppettider expeditionen
 • Måndag - fredag 08.15-12.00 13.00-16.00

  YH logo 2013s
Google Translate

Översättning
Använd Google för att översätta hemsidan.
Vi tar inget ansvar för riktigheten i översättningen.

Swedish Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish