Löneekonom - Röster om utbildningen

Röster från studenter

Pernilla Riggo Svahn tidigare elev på Frans Schartau.

Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med ekonomi och ”personal”. Under mammaledigheten bestämde jag mig för att förkovra mig inom antingen personalfrågor eller ekonomi. Men det dröjde ytterligare ett år innan jag via kommunens SYO fick information om olika KY-utbildningar. Utbildningen Löneekonom var som utformad för min skull. Ekonomi och lön, då skulle jag kunna få arbeta med både ekonomi och personal, perfekt!

Jag ”Googlade” om skolan och hittade bara positiva vitsord om Frans Schartaus Handelsinstitut. Utbildningen överträffade mina förväntningar. Lärarna är kompetenta, engagerade och uppdaterade och tillsammans med föreläsare från näringsliv och myndigheter kommer undervisningen nära verkligheten redan i skolan. Tempot och nivån på utbildningen blir vad man gör det till. Det skilde sig även lite åt från termin till termin. Det fanns dock vissa upplägg som inte passade vår klass, eller som vi ansåg kunde göras annorlunda för att vi skulle tillgodogöra oss mer av utbildningen.

Det här lyssnade ledningsgruppen på och även om inte alla förändringar kom vår klass till godo så gjorde det det för nästa klass. Men det bästa med utbildningen är ändå LIA-perioderna. Att få varva teorin med praktik är det stora ”plusset” jämfört med att läsa på högskola eller universitet. Får du en bra praktikplats och du gör ett bra intryck leder det till arbete efter examen, så är det. Om det inte blir på just den avdelningen eller det företaget så kan det ena leda till det andra. Jag var på två olika företag och lärde mig otroligt mycket från bägge.

Dessutom ges det möjligheter till att utveckla sitt personliga nätverk. Jag gjorde två av mina tre LIA-perioder på STARK Fasadrenovering. Jag fick snabbt vara med i lönearbetet, registrera leverantörsfakturor och göra lite löpande bokföring. Under studietiden arbetade jag extra och gjorde lönerna samt tillhörande bokföring. Direkt efter examen gick timanställningen över till en tillsvidareanställning och idag arbetar jag där som löneekonom. De två år som utbildningen tar är väl investerad tid.

Michelle Bobr, läser sin sista termin och ska snart göra sitt examensarbete – en personalhandbok för Birka Cruises.

— Praktiken är verkligen det som gör utbildningen värdefull. Där får du möjlighet att prova på arbetslivet och få erfarenheter redan innan du gått klart utbildningen, då skaffar du dig även bra kontakter inför din fortsatta yrkeskarriär. Jag har haft två vitt skilda LIA-platser, vilket varit mycket lärorikt och gett mig inblick i olika verksamheter. Nu jobbar jag extra på den ena LIA-platsen och kommer att få anställning på den andra efter examen i januari.

— Det märks verkligen att jag och mina kurskamrater har valt en utbildning som ligger helt rätt i tiden. Det ringer arbetsgivare hela tiden som vill ha oss!

— Det är tydligt att Frans Schartau har tagit fram en utbildning som klaffar med det som händer där ute. Vi kommer att få användning av allt vi har lärt oss när vi kommer ut i arbetslivet.

Röster från näringslivet

Catarina Söderlund Agda.

—YH-utbildningen löneekonom vid Frans Schartaus Handelsinstitut ger eleverna en gedigen kompetens för praktiskt och självständigt arbete i den framtida yrkesrollen. Som en av de ledande leverantörerna av system och tjänster inom lön- och personalområdet känner vi givetvis ett stort ansvar för återväxten inom yrkesgruppen. Vi på Agda vill vara delaktiga där vi kan. Vi ser också ett kommande generationsskifte framför oss, något som redan idag börjat märkas ute på arbetsmarknaden.

Jonna Clarke, konsultchef på Manpower Professional.

— Frans Schartaus studenter är av större värde för oss och våra kunder än till exempel folk med en civilekonomexamen. Många skolor är så teoretiska, men det passar inte alltid oss. Det är lättare att anställa och hyra ut en person som gått en Yh-utbildning än någon som kommer från högskola eller universitet.

— Senast förra veckan rådde jag tre personer som sökte jobb via oss att gå en Yh-utbildning först. Det är en jättebra väg in för att jobba med ekonomi, och det är väldigt hög sannolikhet att det leder till arbete.

— Just Frans Schartaus Handelsinstitut har otroligt lång erfarenhet av ekonomutbildningar. De har anor, gott rykte och gott anseende. Det är ett väl spritt faktum i vår bransch.

Tommy Adamsson, tidigare ägare och vd för Polarn & Pyret AB. Ordförande i Stockholms Grosshandelssocietet som en gång startade Frans Schartaus Handelsinstitut.

— Hela idén med utbildningen är ju att studenterna ska vara anställningsbara och komma snabbt ut i arbete. Det betyder att utbildningen inte bara kan vara teoretisk, utan måste blandas med praktik. Och det fungerar precis som det ska. Studenterna från Frans Schartaus Handelsinstitut fungerar direkt på en arbetsplats.

— Ett namn som Frans Schartaus Handelsinstitut borgar för kvalitet. När man går igenom arbetsansökningar är det omöjligt att sätta sig in i vad varje person fått för utbildning. Så man får använda enkla tricks och gå på det man känner till. Vet man att en viss skola levererar framgångsrika studenter, ja, då går den ansökan vidare. Det fungerar som filter för den som sitter med hundratals ansökningar att värdera.

— Vad jag säger är helt enkelt att med betyg från en skola med gott rykte, dit jag räknar Frans Schartaus Handelsinstitut, så har studenterna större chans att få det jobb de vill ha.

Skolans Öppettider

  Måndag-torsdag kl 7.00-22.00

  • Fredag 7.00-17.00
  • Entréer låses för inpassering ca 1 timme innan stängning.

Adress

Frans Schartaus Handelsinstitut
Blekingegatan 55
118 56 Stockholm
Tel: 08-508 402 00
E-post

Expeditionen

  • Expeditionen ligger på entréplan hus A
         Öppettider expeditionen
  • Måndag - fredag 08.15-12.00 13.00-16.00

    YH logo 2013s
Google Translate

Översättning
Använd Google för att översätta hemsidan.
Vi tar inget ansvar för riktigheten i översättningen.

Swedish Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish