TRAC - Diplomerad Resekonsult - Kravprofil - Yrken efter examen

Efter examen som kvalificerad resekonsult finns en rad möjligheter inom reseindustrin. 

Exempel på yrken inom resebranschen är: 

Resekonsult - resesäljare
Resebyråtjänsteman innebär arbete på en resebyrå eller hos en researrangör. På en resebyrå förmedlas alla slags resor, hyrbilar, utflykter och biljetter till olika evenemang. Hos en researrangör säljs både arrangörens egna resor och paketerade resor med reguljärflyg.

Som resekonsult informerar man kunden om olika resmål, resvägar, priser och hotell. När kunden har bestämt sig bokar man resan. Man kan också boka hyrbil och ordna andra evenemang på resmålet.
Försäljningen sker per telefon eller när kunden besöker butiken. På ett callcenter har man kontakt med kunden per telefon och säljer vanligen färdiga resepaket eller gör vissa anpassningar efter kundens önskemål. På de internetbaserade resebyråerna kan kunden själv informera sig om utbudet av resor och även boka resan själv.

Resebyråtjänstemannens arbete utvecklas till att bli mer av informationskonsult/rådgivare, som hjälper kunden att hitta och välja rätt resa. Det är viktigt att vårda och utveckla kundrelationerna på lång sikt, så att kunden kan lita på att få kvalificerad hjälp för sina önskemål. För att arbeta med grupp- och konferensresor fordras ofta stor branschkunskap för att tillgodose specifika kundkrav. Som resebyråtjänsteman måste man vara utåtriktad och tycka om att prata med människor.

Resekonsult på Internetresebyrå
Även på Internetresebyråer krävs resekonsulter. Inget folk reser så mycket som svensken och det innebär alla typer av resenärer. Även om den svenska resenären är handikappad, både fysiskt och psykiskt, är gammal, har allergier, speciella kostönskemål, vill ta med dig din hund så vill hon resa. Varje sådan bokning kräver handpåläggning vilket betyder att Internetresebyråerna har mer personal än vad man trodde var nödvändigt.

Reseproducent
Hos researrangörerna finns resebyråtjänstemän som planerar de resor som företaget ska sälja och kallas för reseproducent. Som producent/resekonsulent planerar och besöker man nya resmål, förhandlar med transportföretag och hotell om priser och andra villkor och skriver avtal. Man kan också sammanställa resekataloger, tidtabeller och broschyrer vilket oftast sker i samarbete med reklamfolk och marknadsförare. Planering av ett nytt resmål innebär långa förberedelser och kontroller av landets politiska stabilitet, infrastruktur, säkerhet, sjukdomar mm.

Biljettör
På de större resebyråerna och hos de stora researrangörerna kan man vara specialiserad på att räkna ut biljettpriser och skriva ut resedokument, vilket många gånger kan vara mycket komplicerat. Där krävs mer kunskaper inom IATA och flygpriser.

Travel Manager
Det finns resebyråtjänstemän som ansvarar för reseverksamheten hos enskilda företag. Stora företag som ABB och liknande har ofta det. De informerar, ger råd och tar fram individuella resor eller gruppresor för företagets medarbetare.

Key Account Manager
Hos större researrangörer/ resebyråer kan man avancera till Key Account Manager och ha kundansvar för de stora kunderna. En djup kunskap som reseproducent och/eller resekonsult är en förutsättning för att klara av arbetet på ett tillfredsställande sätt.

Resebyråchef
leder arbetet, har personalansvar och det ekonomiska ansvaret för verksamheten. Det är vanligt att TRAC utbildade elever går vidare som chefer inom branschen. I utbildningen finns ett moment av organisation och ledarskap vilket ger en introduktion i ledarskap.

Kundservice
Här måste du känna till hur både försäljning och verksamhet fungerar för att kunna behandla och svara på reklamationer. Samma kompetens och personliga egenskaper som hos en resekonsult är nödvändiga.

Operation
På en ”operation” har man kontakt med flygbolag, resmål och kunder. Inom resenäringen sker ständiga förändringar och kunder behöver informeras och bokas om. Samma kompetens och personliga egenskaper som hos en resekonsult är nödvändiga.
Övriga administrativa tjänster: Resekonsultrollen är ofta en ingång till övriga administrativa tjänster och möjlighet till avancemang inom en stor resekoncern. Här återfinns en mängd olika administrativa arbetsuppgifter.

Skolans Öppettider

  Måndag-torsdag kl 7.00-22.00

  • Fredag 7.00-17.00
  • Entréer låses för inpassering ca 1 timme innan stängning.

Adress

Frans Schartaus Handelsinstitut
Blekingegatan 55
118 56 Stockholm
Tel: 08-508 402 00
E-post

Expeditionen

  • Expeditionen ligger på entréplan hus A
         Öppettider expeditionen
  • Måndag - fredag 08.15-12.00 13.00-16.00

    YH logo 2013s
Google Translate

Översättning
Använd Google för att översätta hemsidan.
Vi tar inget ansvar för riktigheten i översättningen.

Swedish Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish