En yrkeshögskoleutbildning på Frans Schartaus Handelsinstitut fokuserar på färdighetsträning. Det gör att du ska få rätt kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att få jobb efter examen. Kika på utbildningens innehåll och beskrivning innan du söker en specifik utbildning så att du är införstådd i utbildningens upplägg. Vi jobbar mycket med social interaktion, grupparbeten och diverse redovisningar. Under skoltiden kommer vi att utveckla dina egna drivkrafter och din sociala kompetens så att du blir eftertraktad på arbetsmarknaden. Detta är ett samspel som kräver ditt engagemang. Det är inte bara en examen i sig som leder till jobb utan att du har ett eget driv och brinner för den bransch du utbildats inom.
Alla våra utbildningar förutom Revenue Management kräver fysisk närvaro för att du ska klara av kurserna. Vi arbetar med färdighetsträning och externa konsulter. Mycket av kunskaperna och färdigheterna kan du inte läsa dig till. Vi kallar detta s.k. tyst kunskap som är erfarenheter och goda exempel som inte står i några böcker utan skapas genom interaktion under lektionstid av experter från branschen. Om du av olika skäl inte kan vara med på lektionsundervisningen rekommenderar vi att du istället går en distansutbildning t.ex. Revenue Management. Hos oss lär du dig sociala koderna, förhållningssätt och branschens oskrivna regler. Detta kräver aktivt deltagande.
Vi rekommenderar att man avsätter ca 40 h i veckan för sina studier. Vid tentatillfällen eller inlämning av grupparbeten kan det krävas mer tid än så. Tänk på att ge dig själv rätt förutsättningar att klara av dina studier. Schemat är klart innan terminen börjar men vi vill reservera oss för eventuella ändringar då vi arbetar med externa konsulter från arbetslivet. Om du behöver jobba rekommenderar vi att du gör det på loven eller under helgen.
Läs mer om behörighet på yrkeshögskolans hemsida: https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/
Via YH-antagning.se. Du kan även hitta länken till ansökan på vår hemsida under respektive utbildning.
Du kan välja att inte fylla i ditt personnummer vid ansökan. Har du funderingar kring hur du gör, kan du kontakta YH-antagning.se, ansökan sker alltid online.
Ja, du kan söka fler av våra utbildningar men vi rekommenderar inte att du studerar fler än en utbildning samtidigt. Tänk på att vi utbildar till nischade yrken. Läs på vad utbildningen innehåller och vad den leder till innan du söker till oss så att du väljer rätt utbildning. Alla utbildningar har egna urvalsprov.
Du kan följa din ansökan på yh-antagning.se, vi meddelar dig alltid om du behöver komplettera med någonting. Därför är det viktigt att skicka in dina betyg så fort som möjligt, så du hinner komplettera vid behov.
Vi utgår alltid från regelverket kring de år du gått ut och vilka krav som ställdes kring grundläggande och särskild behörighet då. Är du osäker så kan du gå in och läsa mer kring de olika betygssystemen här: https://bedomningshandboken.uhr.se/svenska-meriter/betygstyper-i-antagningen/
Nej, vi har inte tillgång till den nationella databasen, så du själv måste ladda upp dina gymnasiebetyg. Det går bra att ladda upp en mobilbild eller print screen från antagning.se. Tänk på att ditt personnummer och namn måste framgå tydligt.
Frågan ska ställas till utbildningsledaren i samråd med vår studerandehandläggare om du blivit antagen, då ska du skicka med kursplaner och kursinnehåll på de kurser som det gäller med en motivering, sedan är det ledningsgruppen som beslutar om ett tillgodoräknande är möjligt.
Intygen ska påvisa vilken arbets- eller yrkeslivserfarenhet du har för de utbildningar där det är ett behörighetskrav. Tänk på att t.ex. anställningsavtal i regel inte räcker, då de oftast inte visar annat än det datum ett arbete startar. För att ett dokument om yrkeslivserfarenhet ska kunna bedömas måsta det innehålla information om befattning, omfattning och arbetstider. Majoriteten av de sökande som bedöms som obehöriga har inte kunnat påvisa den efterfrågade yrkeslivserfarenheten för de utbildningar där det krävs, så var noga med att sända korrekta dokument.
Nej, efter sista ansökningsdatum kan man ej komplettera. Är du i slutet av din utbildning/kurs kan du skicka in ett skriftligt intyg från din rektor/lärare/SYV som intygar, att du (från de datum du skickar intyget) garanterat kommer bli klar med godkänt betyg innan utbildningen påbörjas. Detta skall ha en signatur och laddas upp digitalt via yh-antagning.se. Tänk på att även skicka in övriga betyg/utdrag från betygskatalogen i samband med ansökan/kompletteringen.
Vanligtvis går det inte att göra en sen anmälan. Det kommer att framgå på vår hemsida om vi har öppet för sen anmälan, det informeras i samband med sista ansökningsdag. Alla obehöriga sökande kommer få ett mail via YH-antagning om vi öppnar upp för sen anmälan.
Då YH kräver grundläggande behörighet är det inga krav på att du ska skicka in universitet/högskolebetyg. Om du söker via reell kompetens, kan du skicka in de intyg du anser styrker det du saknar.
Har du en bedömning från UHR/VHS så skickar du in den. Har du ej en bedömning ska du skicka med dina originalbetyg samt en översättning till engelska eller svenska. Du kan läsa mer om utländska betyg här: https://bedomningshandboken.uhr.se/utlandska-gymnasiala/alla-lander/
Nej, du behöver ta kontakt med en auktoriserad översättare. Till exempel Kammarkollegiet.
Ja, skicka in alla betyg på respektive sökt utbildning.
Vi använder oss inte av meritpoäng och meritvärde så som högskolor och universitet, utan vi utgår från urvalstestresultaten om det blir fler sökande än platser.
Du kan alltid söka, vi gör en bedömning utifrån de intyg och betyg du skickat in. Är det någonting som saknas, så kommer vi att meddela dig detta.
Nej, utan allt ska ske digitalt.
Då rangordnas alla sökande via sitt resultat på urvalstestet, har man inte deltagit på urvalstestet får man 0 poäng och hamnar vanligtvis på reservplats. Så vill du ha större chans att komma in, rekommenderar vi dig att delta på urvalstestet.
Så fort vi har lagt in datum för urvalstester, kommer du som är behörig i systemet att automatiskt få ett mail om att du kan anmäla dig till urvalstest, max 1 tillfälle per utbildning. Det är ett begränsat antal platser per tillfälle, så det är viktigt att du kommer på den tid du bokat.
Nej, du kan bara delta en gång per utbildning.
Nej, det är ingenting du ska öva på. Urvalstesterna skrivs vanligtvis i skolans datorsal och personal närvarar vid tillfället. Ibland sker även tester muntligt i grupp. Det är även ett bra tillfälle att få mer information om utbildningen samt se våra lokaler.
Det ser olika ut beroende på vilken utbildning du söker.
Detta är inte ett behörighetstest, det är endast test för de behöriga där vi ska ta reda på vilka behöriga sökande som har bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Det ser olika ut, ställ gärna frågan till för just den utbildning du är intresserad av.
Ja, du kommer få ett sista svarsdatum. Om du ej svarar i tid kommer du att förlora din plats.
Under december
Det är inte möjligt att svara på om du kommer bli antagen eller inte, det beror på om någon före dig i antagningen tackar ja eller nej. Du kommer att få ett mail om du blir antagen eller inte, du kan även följa ditt reservnummer under YH-antagning.se.
Från de att antagningsbeskedet kommit ut och senast två veckor in i utbildningsstarten. Får du inget besked efter det, kommer du troligen inte att bli antagen.
Vi kallar inte reserver till uppropet, vi kommer kontakta dig om en plats blir vakant.