Handelns ekonomiska råds undersökning ”Handelns betydelse” visar att det behövs hela 2000 butiksledare fram till 2025. Handeln omsätter idag ca 766 725 miljarder kronor, en omsättningsutveckling med ca 34% sedan 2007. Totalt består detaljhandeln av 57 300 butiker och ca 300 000 anställda. Stockholm har den högsta omsättningen inom detaljhandeln i Sverige. Den ligger på drygt 60 miljarder kronor och bidrar starkt till att Stockholm är en tillväxtmotor för hela landet.
Branschen är i en omställningsfas och efterfrågan på resultatinriktade butiksledare har aldrig varit större. Butiker måste erbjuda hög service och en kundupplevelse utöver det vanliga. Idag måste du inte bara vara en bra ledare, en duktig säljare och kunna tänka resultatorienterat. Du måste kunna möta digitaliseringens utmaningar och möjligheter och förstå hur detta påverkar din verksamhet. En modern butiksledare jobbar även med olika omnikanaler och förstår E handelns roll och hur den är ett komplement till den fysiska handeln.
Branschen visar stort intresse för utbildningen och skolans nära samarbete med flera butikskedjor garanterar att du får rätt kunskaper, färdigheter och kompetenser. Efter examen ska du kunna jobba som:
Karriärvägarna är många efter utbildningen. Butiksledning ger dig en bred kompetens. Du bestämmer själv om du vill inrikta dig på mode, inredning, fritid- eller dagligvaror.
Utbildningen omfattar tre terminers heltidsstudier. En tredjedel utgörs av Lärande I Arbete (LIA) i butik. För att ge dig ett helhetsperspektiv inom området butiksledning omfattar utbildningen kurser inom försäljning, ekonomi och ledarskap. Den nära verklighetsanknytningen går som en röd tråd genom hela utbildningen. Studiebesök och föreläsare från branschen ingår som mycket viktiga delar i kursprogrammet. Arbetslivet förväntar sig att du har ett intresse för sälj- och service och vill utvecklas som ledare. Hos oss är du med och skapar kunskap. Vi förmedlar mycket tyskt kunskap från experter. Det kräver engagemang och deltagande.
Bauhaus, The Body Shop, Hemtex, Glitter, Jysk, Retail Knowledge, Nilson Group, Systembolaget, Lidl samt Frans Schartau Handelsinstitut och representanter för studenterna. Ledningsgruppen följer, utvärderar och reviderar utbildningen kontinuerligt.
”Helt klart rätt val! Denna utbildning/skola ledde till mitt drömjobb”, Ravina R. Bamo
”Engagerade lärare och bra och brett innehåll i kurserna. Bra med mycket LIA.”, Amanda Hagestål
”Noga planerad och utvecklande utbildning på alla sätt”, Sofia
Behörighetskrav och ansökan |
Ansök här |
För att kunna antas till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning. Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt).
Läs mer om grundläggande behörighet på yrkeshögskolans hemsida: https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/
Dessutom ska du ha särskild behörighet med minst E/godkänt i:
Detta är minimikraven för att du som sökande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.
Den grundläggande behörigheten till yrkeshögskolan är en avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande. Dessa kurser kan du inte läsa hos oss, de läser du på ett Komvux i din hemkommun. Tänk på att grundläggande behörighet krävs innan du kan läsa in en särskild behörighet/särskilda förkunskaper. Från och med den 1 mars 2018 finns det även ett beslut på vilka kurser som du har rätt att läsa på Komvux för att uppfylla den särskilda behörigheten till en yrkeshögskoleutbildning. Kursen måste vara avslutad innan sista ansökningsdag för att du ska kunna bli behörig till utbildningen.
Då utbudet av yrkeshögskoleutbildningar varierar över tid och förkunskapskraven kan komma att förändras så kommer Myndigheten för yrkeshögskolan regelbundet att uppdatera listan över vilka kurser som omfattas av elevens rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppfylla krav på särskilda förkunskaper för utbildning inom yrkeshögskolan.
Läs mer på MYHs hemsida: https://www.myh.se/
Om du saknar formell behörighet kan du ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med ansökan för tidigare utbildning och praktisk erfarenhet. När du skickar in din dokumentation till skolan ska du utifrån de behörighetskrav som är uppställda för utbildningen dokumentera erfarenheter och kunskaper från arbetsliv, mångkulturellt arbete, föreningsliv, utlandsvistelse etc som du önskar bedömda som motsvarande efterfrågade betyg. Dessa dokument bedöms då mot de krav som ställs på efterfrågade betyg så att skolan kan pröva att du har tillägnat dig de kunskaper, motsvarande behörighetskraven samt att du kan tillgodogöra dig den sökta utbildningen Butiksledning.
Urval till utbildningen används endast om antalet behöriga sökande som uppfyller samtliga behörighetskrav överstiger antalet platser som utbildningen har. Då kallas samtliga behöriga sökande till information och särskilda urvalsprov. Urvalsgrunden är de poäng som presteras i de särskilda proven. Om du har särskilda behov ska du även ladda upp kopior på de utredningar och läkarutlåtanden som gjorts så att vi kan ta hänsyn till detta i en kommande urvalsprocess. Ledningsgruppen fattar sedan efter sammanställning av resultaten från de särskilda proven det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.
Har du specifika frågor kring din ansökan kan du antingen maila eller ring måndag 13:00-16:00 och onsdag 09:00-12:00 och 13:00-16:00 på 08-508 40 215.
Start:
Augusti 2021
Antagningen öppnar:
Februari 2021
Reservantagningen stänger:
Augusti 2021
Utbildningsledare:
Marika Grammenos
08 - 508 402 11
Ladda ner
Utbildningsbeskrivning
08-508 402 15