Utbildningen ger dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser som du behöver för att arbeta med tillverkning av läkemedel. Du kommer att få en bred kompetens riktad mot tillverkning av både konventionella läkemedel (småmolekyl) såsom biologiska läkemedel (celler & proteiner). Branschen har svårt att hitta kompetent personal då produktionsvolymen ökar i Sverige. Produktionen pågår under årets alla dagar så det är vanligt att du arbetar obekväma arbetstider eller i skift på företaget.
Tillgång till kompetens och arbetskraft är ett av life science sektorns största utmaningar, en bransch som till storlek är Sveriges andra största exportindustri. Flera stora läkemedelsföretag har sin produktion i Stockholm och närliggande kommuner i Mälardalen. Det har skett enorma investeringar i både nya och befintliga produktionsanläggningar på flera ställen i Mälardalen.
Läkemedelsproduktion ställer höga krav på läkemedelsteknikens kompetens för att garantera läkemedelsproduktens kvalitet och säkerhet. Arbetslivet visar ett mycket stort intresse för utbildningen och skolans nära samarbete med ett brett urval av företag gör att du får rätt kvalifikationer för din framtida karriär.
Utbildningen omfattar tre terminer studier på heltid. Delar av utbildningen utgörs av LIA (Lärande I Arbete) fördelat på två perioder. För att bli en duktig läkemedelstekniker krävs det att du är noggrann och kvalitetsmedveten samt är intresserad av naturvetenskap och teknik. Denna yrkesroll kräver även ständiga uppdateringar av din kompetens kring gällande regelverk och interna instruktioner.
För att du ska vara väl förberedd för dina kommande arbetsuppgifter som väntar innehåller utbildningen bl a tillverkningsprocesser, matematiska beräkningar, renrumsarbete, terminologi (svenska och engelska), dokumentation, kvalitetssystem (inkl regelverk) etc. Utbildningen genomförs i nära samarbete med läkemedelsindustrin.
I ledningsgruppen sitter bl a Octapharma, Pfizer, Sobi, Valneva, APL. Recipharm och Novelmedic
Behörighetskrav och ansökan: |
Ansök här |
För att kunna antas till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning. Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt).
Läs mer om grundläggande behörighet på yrkeshögskolans hemsida: https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/
Dessutom ska du ha särskild behörighet med minst godkänt betyg i:
Detta är minimikraven för att du som sökande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.
Den grundläggande behörigheten till yrkeshögskolan är en avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande. Dessa kurser kan du inte läsa hos oss, de läser du på ett Komvux i din hemkommun. Tänk på att grundläggande behörighet krävs innan du kan läsa in en särskild behörighet/särskilda förkunskaper. Från och med den 1 mars 2018 finns det även ett beslut på vilka kurser som du har rätt att läsa på Komvux för att uppfylla den särskilda behörigheten till en yrkeshögskoleutbildning. Kursen måste vara avslutad innan sista ansökningsdag för att du ska kunna bli behörig till utbildningen. Då utbudet av yrkeshögskoleutbildningar varierar över tid och förkunskapskraven kan komma att förändras så kommer Myndigheten för yrkeshögskolan regelbundet att uppdatera listan över vilka kurser som omfattas av elevens rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppfylla krav på särskilda förkunskaper för utbildning inom yrkeshögskolan.
Läs mer på MYHs hemsida:
Urval till utbildningen används endast om antalet behöriga sökande som uppfyller samtliga behörighetskrav överstiger antalet platser som utbildningen har. Då kallas samtliga behöriga sökande till information och särskilda urvalsprov. Urvalsgrunden är de poäng som presteras i de särskilda proven. Om du har särskilda behov ska du även ladda upp kopior på de utredningar och läkarutlåtanden som gjorts så att vi kan ta hänsyn till detta i en kommande urvalsprocess. Ledningsgruppen fattar sedan efter sammanställning av resultaten från de särskilda proven det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.
Har du specifika frågor kring din ansökan kan du antingen maila eller ring måndag kl 13:00-16:00 och onsdag 09:00-12:00 och 13:00-16:00 på 08-508 402 15.
Nästa utbildningsstart:
24 augusti 2020
Utbildningsledare:
Anna Lundin
Ladda ner
Utbildningsbeskrivning
08-508 402 15