En Läkemedelstekniker gör skillnad varje dag. Dina arbetsuppgifter kan rädda andras liv. Du arbetar inom läkemedelsproduktionen med till exempel substanstillverkning, läkemedelsformulering eller förpackningshantering och distribution. Vanligt förekommande arbetsuppgifter är att:
• Utföra bufferttillverkning, saltuppvägning, tillsatser, provtagningar
• Utföra rengöring, sanering av utrustning, varor och lokaler.
• Övervaka och styra olika tillverknings- och förpackningsprocesser
• Utföra in-processkontroller samt kalibrera mätutrustning
• Maskinell och manuell fyllning av kapslar
• Följa instruktioner och metoder för tillverkning, packning av produkter, syning, märkning och distribution av läkemedel
• Dokumentera utförda arbetsmoment
• Rapportera avvikelser till arbetsledningen
Utbildningen passar dig som vill jobba med läkemedelsproduktion och är noggrann, kvalitetsmedveten och gillar kemi och teknik. Du bör även besitta mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift då dokumentation och kommunikation är viktigt i yrkesrollen. Flera läkemedelsföretag har igång produktionen dygnets alla timmar så du ska vara bekväm med att arbeta obekväma arbetstider eller i skift på företaget.
Stockholm och Mälardalen är navet inom svensk läkemedelsproduktion. Här finns flera stora och många mindre bolag. Arbetsmarknaden för läkemedelstekniker är därför mycket god. Det var branschen som initierade utbildningen. Det sker kontinuerligt investeringar i både nya och befintliga produktionsanläggningar på flera ställen i Stockholm och Mälardalen. För att säkerställa ökade produktionsvolymer krävs kompetent personal som vill och kan arbeta praktiskt med läkemedelstillverkning. Vår utbildning ger dig en bred kunskapsbas och goda möjligheter att fortsätta utvecklas genom hela yrkeslivet. Med mer erfarenhet ifrån branschen efter examen kan du på sikt även söka dig vidare och testa olika inriktningar inom läkemedelsproduktionen.
Läkemedelstekniker ger dig en bredd och specialistkunskaper. Allt du behöver för att kunna delta i det dagliga arbetet och i tillverkningsprocesser för både konventionella (kemiska småmolekyler) och biologiska (celler och proteiner) läkemedel samt inom steril eller icke-steril tillverkning. Utbildningen omfattar tre terminers heltidsstudier. Tempot är högt och kräver både deltagande och engagemang. Du kommer att arbeta mycket i grupp då utbildningen speglar yrket. För att du ska få de kunskaper, färdigheter och kompetenser som efterfrågas av branschen innehåller utbildningen bl a även matematiska beräkningar, statistiska begrepp, renrumsarbete, terminologi (svenska och engelska), dokumentation och kvalitetssystem (inkl regelverk). Under totalt 13 veckor är du ute på LIA-praktik (Lärande I Arbete) där du omsätter dina teoretiska kunskaper och färdigheter i en praktisk miljö. Denna yrkesroll kräver ständiga uppdateringar av din kompetens gällande regelverk och interna instruktioner och via praktiken får du inblick i hur de olika företagen arbetar. Utbildningen genomförs i nära samarbete med läkemedelsindustrin.
För att lyckas i yrkesrollen är det viktigt att du:
• Är intresserad av kemi och teknik
• Är noggrann och analytisk
• Kan och vill jobba i team
• Är lösningsorienterad och kvalitetsfokuserad
• Kan arbeta strukturerat och systematiskt
• Besitter mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift
Ledningsgruppen är ansvariga för utbildningens utformning. Här sitter representanter för ledande branschföretag som: Octapharma, Pfizer, Sobi, Valneva, APL, Recipharm och Novelmedic. De rekryterar från utbildningen, tar emot LIA-praktikanter samt gästföreläser.
Efter examen kan du söka jobb som Läkemedelstekniker, Läkemedelsoperatör, Processoperatör eller Produktionstekniker.
Grundläggande Behörighet:
För att kunna antas till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning.
Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt).
Läs mer om grundläggande behörighet på yrkeshögskolans hemsida: https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/
Dessutom ska du ha särskild behörighet med minst E/godkänt i:
• Engelska B/6
• Svenska/Svenska som andra språk B/3
• Kemi A/1
• Matematik B/2
Detta är minimikraven för att du som sökande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.
Den grundläggande behörigheten till yrkeshögskolan är en avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande. Dessa kurser kan du inte läsa hos oss, de läser du på ett Komvux i din hemkommun. Tänk på att grundläggande behörighet krävs innan du kan läsa in en särskild behörighet/särskilda förkunskaper. Från och med den 1 mars 2018 finns det även ett beslut på vilka kurser som du har rätt att läsa på Komvux för att uppfylla den särskilda behörigheten till en yrkeshögskoleutbildning. Kursen måste vara avslutad innan sista ansökningsdag för att du ska kunna bli behörig till utbildningen.
Då utbudet av yrkeshögskoleutbildningar varierar över tid och förkunskapskraven kan komma att förändras så kommer Myndigheten för yrkeshögskolan regelbundet att uppdatera listan över vilka kurser som omfattas av elevens rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppfylla krav på särskilda förkunskaper för utbildning inom yrkeshögskolan.
Läs mer på MYHs hemsida: https://www.myh.se/
Uppfyller du inte den grundläggande eller den särskilda behörigheten?
Om du saknar formell behörighet kan du ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med ansökan för tidigare utbildning och praktisk erfarenhet. När du skickar in din dokumentation till skolan ska du utifrån de behörighetskrav som är uppställda för utbildningen dokumentera erfarenheter och kunskaper från arbetsliv, mångkulturellt arbete, föreningsliv, utlandsvistelse etc som du önskar bedömda som motsvarande efterfrågade betyg. Dessa dokument bedöms då mot de krav som ställs på efterfrågade betyg så att skolan kan pröva att du har tillägnat dig de kunskaper motsvarande behörighetskraven samt att du kan tillgodogöra dig den sökta utbildningen Projektledning – Hållbara Möten & Event.
Urvalet
Urval till utbildningen används endast om antalet behöriga sökande som uppfyller samtliga behörighetskrav överstiger antalet platser som utbildningen har. Då kallas samtliga behöriga sökande till information och särskilda urvalsprov. Urvalsgrunden är de poäng som presteras i de särskilda proven. Om du har särskilda behov ska du även ladda upp kopior på de utredningar och läkarutlåtanden som gjorts så att vi kan ta hänsyn till detta i en kommande urvalsprocess. Ledningsgruppen fattar sedan efter sammanställning av resultaten från de särskilda proven det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.
1. Registrering och ansökan sker i https://apply.yh-antagning.se/to/schartau/ht2021/11
2. Du ska sända in din dokumentation (gymnasiebetyg eller motsvarande) elektroniskt genom antagningssystemet. Endast sökande som påvisar alla behörighetskrav och då bedöms som behöriga kan gå vidare till urvaltester och därefter antas till utbildningen.
I vår utbildningsbeskrivning kan du läsa om utbildningens alla kurser och yrkeshögskolestudier.
Antagningen har telefontider måndagar kl. 13:00 – 16:00 samt onsdagar mellan kl. 09:00 – 12:00 och 13:00 – 16:00 på telefonnummer 08 508 402 15.
Utbildningsstart:
Augusti 2021
Antagningen öppnar:
15 februari
Antagningen stänger:
10 maj
Utbildningsledare:
Anna Lundin
Ladda ner
Utbildningsbeskrivning
08-508 402 15