En Redovisningskonsult arbetar med bland annat analys och rådgivning, löpande bokföring, avstämningar, bokslut och deklarationer. Du kan jobba som konsult åt flera kunder eller på en ekonomiavdelning. Du arbetar med främst datorn som arbetsredskap men rollen blir mer och mer kommunikativ gentemot kund och eller den egna organisationen.
Redovisningskonsult är rätt utbildning för dig som vill jobba med redovisning, bokslut och är kommunikativ i tal och skrift. Utbildningen passar dig som brinner för ekonomi, gillar siffror, är noggrann och kan hålla deadlines. Idag ska du inte bara sköta den löpande bokföringen du förväntas även kunna kommunicera ut, analysera och prognostisera utfallet. För att lyckas yrket bör du även ha mycket goda kunskaper i excel andra andra IT-verktyg.
Utbildningen Redovisningskonsult har funnits på Frans Schartaus Handelsinstitut under en lång tid, den uppdateras ständigt och är branschens självklara rekryteringsbas. De senaste tio åren har mer eller mindre alla som tagit examen fått jobb. Skolans stora kontaktnät innefattar både stora och små redovisningsbyråer samt ekonomiavdelningar. Efterfrågan på ekonomer i allmänhet och redovisningskonsulter i synnerhet är mycket stor och anställningsbehovet förväntas vara fortsatt stort. Nästan alla företag är beroende av denna kompetens. Platsannonser läggs dagligen ut på LinkedIn och på de stora rekryteringssidorna. Skolan får kontinuerligt även in rekryteringsförfrågningar från arbetslivet som vänder sig direkt till oss när de behöver rekrytera.
Tyngdpunkten i utbildningen ligger på ekonomi, bokföring och olika branschsystem. Efter två års studier har du den kompetens du behöver för en karriär som redovisningskonsult. Du får den praktiska kunskapen för att arbeta på exempelvis redovisnings- och bokföringsbyråer eller på ett företags ekonomiavdelning. För att du ska få en så komplett utbildning som möjligt kommer du förutom de väl avvägda teoretiska momenten också att få ta del av lärorika praktikfall och intressanta gästföreläsningar. Under hela utbildningen arbetar du praktiskt med aktuella system som används ute i arbetslivet. Du kommer därför att vara väl förberedd inför både LIA-perioder och din framtida karriär. Hela 20 veckor av utbildningen består av Lärande I Arbete (LIA) på olika arbetsplatser inom redovisningsområdet.
För att lyckas i yrkesrollen är det viktigt att du:
• Brinner för siffror
• Är analytisk och kan arbeta strukturerat
• Kan och vill jobba i team
• Är lösningsorienterad och kvalitetsfokuserad
• Är kommunikativ i tal och skrift
• Har en hög IT mognad
• Är duktig på excel
Ledningsgruppen är ansvarig för utbildningens utformning. Här sitter representanter för ledande branschföretag som: Azets, Numbers i Stockholm AB, Meritmind AB, Mikael Olsson Ekonomi AB, Academic Work, Adamssongruppen, Wise Professionals AB och Poolia Sverige AB. Ledningsgruppen följer, utvärderar och reviderar utbildningen kontinuerligt.
Efter två års studier får du en eftergymnasial kvalificerad yrkeshögskoleexamen som ligger på SEQF nivå 5. Redovisningsekonom möjliggör olika karrärinriktningar efter examen, alla med fokus på ekonomi.
Efter examen kan du arbeta som:
• Redovisningskonsult
• Redovisningsekonom
• Ekonom på en ekonomiavdelning
• Ekonomiassistent
• Egenföretagare inom redovisning
Grundläggande behörighet
För att kunna antas till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning.
Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt).
Läs mer om grundläggande behörighet på yrkeshögskolans hemsida: https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/
Dessutom ska du ha särskild behörighet med minst E/godkänt i:
• Svenska/Svenska som andra språk kurs 3/B,
• Matematik 2/B
• Företagsekonomi 1/A och B.
Detta är minimikraven för att du som sökande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.
Den grundläggande behörigheten till yrkeshögskolan är en avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande. Dessa kurser kan du inte läsa hos oss, de läser du på ett Komvux i din hemkommun. Tänk på att grundläggande behörighet krävs innan du kan läsa in en särskild behörighet/särskilda förkunskaper. Från och med den 1 mars 2018 finns det även ett beslut på vilka kurser som du har rätt att läsa på Komvux för att uppfylla den särskilda behörigheten till en yrkeshögskoleutbildning. Kursen måste vara avslutad innan sista ansökningsdag för att du ska kunna bli behörig till utbildningen.
Då utbudet av yrkeshögskoleutbildningar varierar över tid och förkunskapskraven kan komma att förändras så kommer Myndigheten för yrkeshögskolan regelbundet att uppdatera listan över vilka kurser som omfattas av elevens rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppfylla krav på särskilda förkunskaper för utbildning inom yrkeshögskolan.
Läs mer på MYHs hemida: https://www.myh.se
Om du saknar formell behörighet kan du ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med ansökan för tidigare utbildning och praktisk erfarenhet. När du skickar in din dokumentation till skolan ska du utifrån de behörighetskrav som är uppställda för utbildningen dokumentera erfarenheter och kunskaper från arbetsliv, mångkulturellt arbete, föreningsliv, utlandsvistelse etc som du önskar bedömda som motsvarande efterfrågade betyg. Dessa dokument bedöms då mot de krav som ställs på efterfrågade betyg så att skolan kan pröva att du har tillägnat dig de kunskaper motsvarande behörighetskraven samt att du kan tillgodogöra dig den sökta utbildningen Redovisningskonsult.
Urval till utbildningen används endast om antalet behöriga sökande som uppfyller samtliga behörighetskrav överstiger antalet platser som utbildningen har. Då kallas samtliga behöriga sökande till information och särskilda urvalsprov. Urvalsgrunden är de poäng som presteras i de särskilda proven. Om du har särskilda behov ska du även ladda upp kopior på de utredningar och läkarutlåtanden som gjorts så att vi kan ta hänsyn till detta i en kommande urvalsprocess. Ledningsgruppen fattar sedan efter sammanställning av resultaten från de särskilda proven det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.
1. Registrering och ansökan sker i https://apply.yh-antagning.se/to/schartau/ht2021/1
2. Du ska sända in din dokumentation (gymnasiebetyg eller motsvarande) elektroniskt genom antagningssystemet. Endast sökande som påvisar alla behörighetskrav och då bedöms som behöriga kan gå vidare till urvaltester och därefter antas till utbildningen.
I vår utbildningsbeskrivning kan du läsa om utbildningens alla kurser och yrkeshögskolestudier.
Frågor om din ansökan?
Har du specifika frågor kring din ansökan kan du antingen maila eller ring
måndag kl 13:00-16:00 och onsdag 09:00-12:00 och 13:00-16:00 på 08-508 402 15.
Nästa utbildningsstart:
Augusti 2021
Antagningen öppnar:
15 februari
Antagningen stänger:
10 maj
Utbildningsledare:
Monica Forsström
08-508 402 10
Ladda ner
Utbildningsbeskrivning
08-508 402 15