Idag sker den största delen av försäljningen inom service och besöksnäringen via nätet och olika digitala kanaler. Vi har sett en transformation när det kommer till ny teknik som kräver nya arbetssätt och nya yrkesroller. Revenue Management handlar om att ta kontroll över utbud och efterfrågan och på detta sätt öka företagets lönsamhet. Arbetsuppgifterna genomförs i nära samarbete med det kommersiella teamet och där ingår försäljning, marknadsföring och distribution. Som Revenue Manager eller Data Analyst arbetar du med analys, prisoptimering och marknadsföring i olika system och distributionskanaler. Detta är en nyckelposition där fokus ligger på omvärldsbevakning, analys av data och varierande marknadsförutsättningar för att kunna utforma företagets prissättningsstrategier och skapa kundlojalitet.
Utbildningen passar dig som är säljinriktad, analytisk och har ett stort intresse för digitala system. Du har en kommersiell ådra och vill utveckla dina kunskaper inom marknadsföring och dataanalys för att kunna paketera och distribuera attraktiva tjänster och produkter som ger företaget god lönsamhet och skapar kundlojalitet. Du har en god kommunikativ förmåga, är strategisk och målstyrd när det kommer till att nå budgetmål.
Utbildningen ger dig en eftergymnasial yrkeshögskoleexamen med en spetskompetens som efterfrågas inom hela tjänste- och servicesektorn. Vi ser en framtidstro i och med den ökande vaccineringen, en uppdämd reselängtan samt nya digitala konsumtionsmönster. Inget tyder på ett minskat resande efter pandemin och därför behöver tjänster och produkter även fortsättningsvis paketeras, marknadsföras och lönsamhetsberäknas. Anställda som kan hantera hela kedjan från marknads- och dataanalys, till prissättning och distribution i digitala kanaler är hett eftertraktade. Revenue Management och Dataanalys är en så pass viktig nyckelroll och kommer därför att prioriteras hos företag som har en digital närvaro.
Revenue Management och Dataanalyst bygger på tidigare arbetslivserfarenhet och studierna genomförs helt på distans. Utbildningen rymmer alla viktiga områden för ditt fortsatta yrkesliv i en specialistroll inom Revenue Management och dataanalys. Vid examen efter ett års studier kommer du ha goda praktiska och teoretiska kunskaper, färdigheter och kompetenser i såväl de IT-system som är viktiga för din nya yrkesroll som de metoder och tekniker och som används i yrkets alla delar. Olika case- och fallstudier utgår från konkreta fall och autentiska företag och du kommer att arbeta tvärfunktionellt, processrelaterat och innovativt. Det pedagogiska upplägget och utbildningens innehåll ger dig ett helhetsperspektiv som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Skolan har ett stort nätverk och bjuder in internationella gästföreläsare och experter i olika delar av utbildningen.
Internationell certifiering erbjuds i samarbete med STR Share Center
The Certification in Hotel Industry Analytics (CHIA) is the leading certification for undergraduate and graduate students in Hospitality and Tourism programs. This recognition provides evidence of a thorough knowledge of the foundational metrics, definitions, formulas and methodologies that are used by the hotel industry. Recipients have proven that they can “do the math” and interpret the results. They have demonstrated an ability to analyse various types of hotel industry data and to make strategic inferences based upon that analysis. Certification also confirms a comprehensive understanding of benchmarking and performance reports that are used by industry professionals.
Utbildningen genomförs på heltid med föreläsningar online 1 till 2 dagar i veckan (några tillfällen är på lördagar). Studier på övrig tid sker i egen takt via skolans digitala lärplattform. Delar av undervisningen genomförs på engelska.
För att lyckas i yrkesrollen är det viktigt att du:
• Agerar resultatinriktat i strategiska och ekonomiska sammanhang
• Är duktig på att omvärldsbevaka, kan identifiera segment och analysera köpbeteenden
• Kan hantera och bearbeta data på ett systematiskt och strukturerat sätt
• Förstår kedjan prissättning, distribution och försäljning och har ett fokus på lönsamhet
• Är kommunikativ på både svenska och engelska och vill arbeta i en högteknologisk miljö
• Kan tolka och analysera data som underlag för beslut
• Kan prisoptimera intäkter och säkerställa budgetmål
• Kan skapa och paketera attraktiva erbjudanden i digitala kanaler
Ledningsgruppen är ansvariga för utbildningens utformning. Här sitter representanter för branschföretag som Pingvinen AB, Taktikon, Scandic Hotels, MTR Express, Runö Möten & Events, Tele2, Hemnet, Worldline Global och Nationalmuseum. De är engagerade i utbildningen, gästföreläser och rekryterar kontinuerligt. Skolans nära samarbete med arbetslivet garanterar att du får rätt kvalifikationer för din fortsatta karriär.
Branschen har initierat utbildningen och anställer direkt från utbildningen. Efter examen kan du arbeta som:
• Business Analyst
• Commercial Manager
• Data Analyst
• Online Distribution Manager
• Pricing Analyst
• Revenue Manager
Grundläggande behörighet
För att kunna antas till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning.
Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt).
Läs mer om grundläggande behörighet på yrkeshögskolans hemsida: https://www.yrkeshogskolan.se/om-yrkeshogskolan/ansokan-och-antagning/
Dessutom ska du ha särskild behörighet med minst E/godkänt i:
• Engelska B/6
• Svenska/Svenska som andra språk B/2
• Matematik B/2
• Yrkeslivserfarenhet på heltid motsvarande två år efter avslutade gymnasiestudier från tjänste- eller servicesektorn.
Detta är minimikraven för att du som sökande ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.
Den grundläggande behörigheten till yrkeshögskolan är en avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande. Dessa kurser kan du inte läsa hos oss, de läser du på ett Komvux i din hemkommun. Tänk på att grundläggande behörighet krävs innan du kan läsa in en särskild behörighet/särskilda förkunskaper. Från och med den 1 mars 2018 finns det även ett beslut på vilka kurser som du har rätt att läsa på Komvux för att uppfylla den särskilda behörigheten till en yrkeshögskoleutbildning. Kursen måste vara avslutad innan sista ansökningsdag för att du ska kunna bli behörig till utbildningen.
Då utbudet av yrkeshögskoleutbildningar varierar över tid och förkunskapskraven kan komma att förändras så kommer Myndigheten för yrkeshögskolan regelbundet att uppdatera listan över vilka kurser som omfattas av elevens rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppfylla krav på särskilda förkunskaper för utbildning inom yrkeshögskolan.
Läs mer på MYHs hemsida: https://www.myh.se
Om du saknar formell behörighet kan du ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med ansökan för tidigare utbildning och praktisk erfarenhet. När du skickar in din dokumentation till skolan ska du utifrån de behörighetskrav som är uppställda för utbildningen dokumentera erfarenheter och kunskaper från arbetsliv, mångkulturellt arbete, föreningsliv, utlandsvistelse etc som du önskar bedömda som motsvarande efterfrågade betyg. Dessa dokument bedöms då mot de krav som ställs på efterfrågade betyg så att skolan kan pröva att du har tillägnat dig de kunskaper motsvarande behörighetskraven samt att du kan tillgodogöra dig den sökta utbildningen Revenue Management inom besöksnäringen.
Urvalet
Urval till utbildningen används endast om antalet behöriga sökande som uppfyller samtliga behörighetskrav överstiger antalet platser som utbildningen har. Då kallas samtliga behöriga sökande till information och särskilda urvalsprov. Urvalsgrunden är de poäng som presteras i de särskilda proven. Om du har särskilda behov ska du även ladda upp kopior på de utredningar och läkarutlåtanden som gjorts så att vi kan ta hänsyn till detta i en kommande urvalsprocess. Ledningsgruppen fattar sedan efter sammanställning av resultaten från de särskilda proven det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.
1. Registrering och ansökan sker i https://apply.yh-antagning.se/to/schartau/ht2021/9
2. Du ska sända in din dokumentation (gymnasiebetyg eller motsvarande) elektroniskt genom antagningssystemet. Endast sökande som påvisar alla behörighetskrav och då bedöms som behöriga kan gå vidare till urvaltester och därefter antas till utbildningen.
I vår utbildningsbeskrivning kan du läsa mer om utbildningens alla kurser och yrkeshögskolestudier.
Frågor om din ansökan?
Har du specifika frågor kring din ansökan kan du antingen maila eller ring måndag kl 13:00-16:00 och onsdag 09:00-12:00 och 13:00-16:00 på 08-508 402 15.